9 Eylül 2013 Pazartesi

Suriye, İran ve Hizbullah ortak savunma sistemi kurdular

İran Suriye ve Hizbullah
İran Suriye ve Hizbullah


Hizbullah, İran ve Suriye Karşı Saldırıya Hazırlanıyor


Üst düzey politik ve askeri kaynaklar The Daily Star (Lübnan) gazetesine Cuma günü yaptıkları açıklamada “İran, Suriye ve Hizbullah’ın Suriye’ye yapılacak bir Amerikan müdahalesi durumunda yakın koordinasyon içerisinde olabilmek için ortak bir askeri operasyon odası kurduklarını” belirttiler.


Miralla Hodeib

The Daily Star

Üst düzey politik ve askeri kaynaklar The Daily Star (Lübnan) Cuma günü yaptıkları açıklamada “İran, Suriye ve Hizbullah'ın Suriye'ye yapılacak bir Amerikan müdahalesi durumunda yakın koordinasyon içerisinde olabilmek için ortak bir askeri operasyon odası kurduklarını” belirttiler.

Kaynaklar “ABD şimdiye kadar direniş eksenine hedefleri ve saldırının kapsamı hakkında tahminde bulunma imkânı vermişse de, İran, Suriye ve Hizbullah en kötü ihtimalli senaryolar için hazırlıklarına hız verdi” dediler. Beklenen saldırı ile ilgili verilerin neredeyse tümünün belirsizliğine rağmen, Amerikan füzelerinin Suriye toprağına düşmesi durumunda bu üç oyuncu da belli bir oranda eyleme geçmeye karar vermiş haldeler.

Siyasi kaynaklara göre Hizbullah on binlerce savaşçısını ve yedek gücünü saldırı beklediğinden silah başına çağırdı. İsmini açıklamak istemeyen bir diplomat “İran, Suriye ve Hizbullah Amerikalıların planları hakkında net bir fotoğrafa sahip değiller. Fakat bu ülkeler de pek çok senaryoya hazırlık yapmış haldeler” şeklinde konuştu.

Kaynaklar Amerikan saldırısının rejim için ölümcül tehdit oluşturması ya da Suriye ordusunu ciddi bir şekilde zayıflatması durumunda İran ve Hizbullah'ın tüm askeri yeteneklerini sergileyip bütün ağırlıklarını verecekleri yorumunu yaptılar. Bir diplomat “Kısaca, Hizbullah ve İran'ın olaya müdahil olmama ihtimali çok az” şeklinde konuştu. Diplomatik kaynaklar İran ve Hizbullah'ın Suriye ordusu karargahlarının, askeri havaalanları ve uzun menzilli füzelerinki de dahil olmak üzere stratejik silah depolarının hedeflenmesini beklediklerini ve bunu da doğrudan müdahale nedeni olarak gördüklerini belirtiyorlar.


Suriye ve Hizbullah kuvvetlerini seferber hale getirmişken, kaynaklar İranlıların da kendilerini stratejik füzelerini fırlatma ihtimaline hazırladıklarını kaydediyorlar. Söz konusu diplomat “Bu hareketteki amaçları ABD'ye İran'ın ciddi olduğunu ispat etmekti” dedi.

Diplomatik ve politik kaynaklar aynı zamanda Suriye'nin de Amerikan saldırılarına misilleme olarak Türkiye ve Ürdün gibi sınır ülkelerinde bir dizi hedef belirlediğini ifşa ediyorlar.

Politik kaynaklar Hizbullah'ın da on binlerce savaşçı ve yedeğini -tam zamanlı ve part time görevdekileri- bir Amerikan saldırısına karşı alarma geçirdiğini söylediler. Bu kişiler, daha Ağustos 2006'da, yani İsrail ile yapılan 34 günlük savaşın tamamlanmasından itibaren Hizbullah'ın yeni üyeler kaydetmeye dönük geniş kapsamlı bir faaliyet başlattığını ve Güney Lübnan, Bekaa Vadisi'nin kuzeyindeki Baalbek ve Hermel'de yaz döneminde binlerce genci eğittikleri kamplar organize ettiklerini söylüyorlar.

Başka bir siyasi kaynak ise şöyle diyor: “Hizbullah içinde silah kullanma eğitimi almış herkes kırmızı alarm durumuna geçirildi. Parti bütün olasılıklara karşı hazır durumda.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar