9 Eylül 2013 Pazartesi

SAM AMCA can çekişiyor; Suriye Ordusu, Ürdün üzerinden yapılan CIA sızma operasyonunu darmadağın etti

amerikan rüyası
amerikan rüyası


The World Tribune gazetesi Salı günkü sayısında Suriye ordusunun Ürdün’den yapılan bir Amerikan sızma harekatını nasıl püskürttüğünün ayrıntılarına yer verdi.

Suriye Ordusu Ürdün Üzerinden Yapılan CIA Sızma Operasyonunu Nasıl Püskürttü?

The World Tribune gazetesi Salı günkü sayısında Suriye ordusunun Ürdün'den yapılan bir Amerikan sızma harekatını nasıl püskürttüğünün ayrıntılarına yer verdi.

İngiliz gazetesi bazı Batılı diplomatik kaynaklardan aktararak “Esad'ın kuvvetlerinin, Ürdün'den Suriye'nin güneyindeki bir şehri ele geçirmek amacıyla gönderilen iyi eğitilip teçhiz edilmiş yüzlerce militanı ezmek suretiyle, yapılan bir Amerikan hamlesini” boşa çıkardığını yazdı.

Gazeteye açıklama yapan kaynaklar Suriye topraklarının 10 km içine sızma amacıyla sözde Özgür Suriye Ordusu tarafından desteklenen bir kuvvetin Suriye ordusu tarafından takip edilerek saldırıya uğradığını belirttiler.

Bir kaynak “Şam'a ulaşıp rejimi devirmek isteyen bu grup iyi eğitilmiş ve teçhiz edilmiş bir kuvvet” idi dedi ve ekledi: “Fakat Ürdün sınırından geçen bu kuvvetler Şam'a ulaşmak yerine birkaç saat içersinde kaçmaya başladılar.”

Söz konusu kaynaklar Mısır ve Suudi Arabistan'dan gelen savaşçılarla desteklenen bu ÖSO grubunun yaklaşık 600 savaşçıdan oluşan 2 birlik halinde giriş yaptığını söyledi. Kaynaklar CIA ve Ürdün Özel Operasyon Kuvvetleri Komutanlığı tarafından eğitilen bu kuvvetin tanksavar ve uçaksavar füzelerine ilave olarak gece görüş sistemleriyle de donatıldıklarını kaydettiler.

Silahların çoğunun eski Yugoslavya'dan geldiği belirtiliyor.


Ürdün, 2012 sonundan itibaren Amerikan destekli Suriyeli isyancıların eğitilip silahlandırılması projesinin ana üssü haline gelmiş durumda.

Gazete, 17 Ağustos'ta 2 ÖSO birliğinin Ürdün sınırını geçerek hududun 15 km ötesinde bulunan Derra şehrine girdikleri fakat burada hemen Dürzü ve Bedevi militanlarca kuşatıldıklarını yazdı.

Habere göre Suriye ordusu sahneye çıkarak ÖSO militanlarını batıdaki Golan tepelerine ve İsrail'e kadar  sürdü. Gazete “CIA'nin planı basitti: Güney Suriye'de bir ÖSO varlığı tesis ederek diğer muhalif güçlerin Şam'a doğru ilerlemeleri için bir cazibe merkezi oluşturmak” diye yazdı.

Aynı kaynakların bildirdiğine göre isyancı kılığındaki pek çok Batılı paralı askeri de içeren ÖSO kuvvetleri Suriye ordusu tarafından 20 Ağustos tarihine kadar takip edilerek kuşatıldı. Kaynaklar bu ÖSO yenilgisinin ABD'nin Ürdün'ü hızlı bir isyancı ilerleyişi için rampa olarak kullanma umutlarını da suya düşürdüğünü belirtiyorlar.

Gazete bu yenilginin Suriye karşısındaki silahlı grupları seferber eden Washington'un izolasyonunu arttırdığını yazıyor.

Başka bir kaynak da şöyle diyor:

“Amerikalılar Suriye bir Libya, Esad da Kaddafi olmamasına ve Şam'ın rejimi korumak için savaşan güçlü müttefikleri olmasına  rağmen bu Bingazi stratejisini bir yılı aşkın süredir uygulamayı sürdürüyorlar.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar