25 Mart 2014 Salı

“Rusya’nın Suriye’de eli güçlendi”


“Rusya’nın Suriye’de eli güçlendi” 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 3. Nükleer Güvenlik Zirvesi için Hollanda'ya gitti. Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenen zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül temsil ederken, zirveye ABD Başkanı Barack Obama'nın da aralarında bulunduğu 58 ülke lideri katılıyor.


G7, 16 yıl sonra ilk kez toplanıyor


Kırım'daki gelişmeler üzerine Rusya'nın G8 üyeliğini askıya almayı planlayan G7 ülkelerinin liderleri, Lahey'deki zirve kapsamında ilk kez bir araya gelecek. 16 yıl sonra ilk kez Rusya'nın katılımı olmadan buluşacak olan G7 liderlerinin toplantısına Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Pompuy da katılacak. G7 Zirvesi'nde, Ukrayna'daki durum ile G7 ve AB ülkelerinin Kırım'daki gelişmelere vereceği tepkilerin ve yaptırımların görüşülmesi bekleniyor.

ABD ve AB'nin Rusya'ya uygulayacağı yaptırımların olası etkilerini İpek Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Bacık RS FM’e anlattı.

“Soğuk Savaş sonrasında oluşturulan yapıdan vazgeçiliyor”



Rusya'nın askeri ve ekonomik alanda çeşitli ülkelerle işbirliği yürüttüğüne dikkat çeken Bacık, yaptırımların etkili olabilmesi için ABD ve AB'nin Transatlantik ve Pasifik'teki ilişkilerini kullanması gerektiğini ifade etti. Kırım'daki gelişmelerin ardından Rusya'nın G8 üyeliğinin iptal edilmesi gündeme geldi. Soğuk savaş sonrasında Batı'nın farklı güç merkezleri arasındaki sorunu NATO+Rusya formülüyle ve Moskova'ya G8 üyeliği vererek çözdüğünü belirten Gökhan Bacık, "Rusya'nın G8'den çıkarılması, Soğuk Savaş sonrasında kurulan yapıdan vazgeçmenin ilk işareti olarak yorumlanabilir." dedi.

“Batı’nın politikaları Suriye’de çözümsüzlüğü arttırıyor”


Batı ile Rusya'nın siyasi açıdan tamamen farklı kutuplara kayması, Suriye krizini nasıl etkileyecek?

Suriye konusunun G8 üyeliği ve yaptırımların aksine askeri bir konu olduğunu belirten Bacık, "Bölgede ABD'nin askeri olarak artık gelmeyeceği yönünde bir kanıksama oluştu. Dolayısıyla Batılı ülkeler Rusya'ya karşı bir şeyler yapmak istiyorsa, askeri opsiyonları kullanmak zorunda. Ancak bu çok düşük bir ihtimal gibi görünüyor." dedi. Bacık, Batı'nın Rusya'ya yönelik politikalarının Suriye'de çözümsüzlüğünü arttıracağını da belirtti. Doç. Dr. Gökhan Bacık, Rusya’nın Suriye’de elinin güçlendiğini de vurguladı.

İpek Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Bacık ile gerçekleştirdiğimiz söyleşinin tamamını aşağıdan dinleyebilirsiniz:





(Rusya'nın Sesi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar