21 Nisan 2017 Cuma

Konaşenkov’dan Üzümcü’ye: Sarin gazı kullanıldıysa, Beyaz Miğferliler neden maske takmıyor? | Akademi Dergisi

akademi dergisi, Mehmet Fahri Sertkaya, idlib, kimyasal silahlar, suriye sorunu, igor konaşenkov, opcw, rusya, beyaz miğferliler, sarin gazı, ahmet üzümcü


Rusya Savunma Bakanlığı, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün İdlib’de gerçekleştirildiği iddia edilen kimyasal silah saldırısında ölenlerin otopsi işleminde sarin gazına ilişkin bulgulara rastlandığına ilişkin açıklamasına, şüpheyle yaklaştı. Bakanlık, Beyaz Miğferliler üyelerinin bölgede gaz maskesiz dolaştığına dikkat çekti.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü’nün Suriye’nin İdlib kentinde gerçekleştirildiği iddia edilen saldırıda hayatını kaybettiği söylenen kişilerin otopsi sonuçlarında sarin gazına ilişkin bulgulara rastlandığı yönündeki açıklamasını değerlendiren Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, aceleyle elde edilen bu sonucun şüphe uyandırdığını ifade etti.

Üzümcü’nün açıklamasının OPCW’nin tamamını zan altında bıraktığını kaydeden Konaşenkov, Rusya Savunma Bakanlığı’nın OPCW’den net yanıtlar beklediklerinin altını çizdi.

HİÇBİR OPCW YETKİLİSİ BÖLGEYE GİTMEMESİNE RAĞMEN…

“İki haftadır hiçbir OPCW yetkilisi bölgeye gitmemesine rağmen, Ahmet Üzümcü, Han Şeyhun’daki durumu hemen anladı. Örnekler nereden, kimin tarafından ve nasıl alındı? Halep’teki hardal gazı olayında standart OPCW prosedürleri uzun süreli bir araştırmaya işaret ederken, OPCW’de bu biyolojik örnekleri bu kadar hızlı şekilde kimler inceledi?” sorularını yönelten Konaşenkov, şu ifadeleri kullandı:

➥ “Eğer Han Şeyhun’da gerçekten sarin gazı kullanıldıysa, OPCW, Beyaz Miğferli

ler şarlatanlarının gaz maskesi takmadan bölgede bulunmasını nasıl açıklayabilir? Zira bunu herkes gördü. Üzümcü’den tüm bu sorulara en kısa sürede net yanıt bekliyoruz.”

ÇIKARIMLAR SİYASİ MOTİFLİ HİPOTEZLER ŞEKLİNDE OLMAMALI

OPCW’nin büyük bir sorumluluğu bulunduğunun altını çizen Konaşenkov, bu nedenle örgütün yapacağı tüm açıklamaların ve çıkarımların siyasi motifli hipotez değil, bilimsel metot ve formüllerle kanıtlanmış bir vaka tebliği olması gerektiğini vurguladı.

Konaşenkov ayrıca bu çıkarımların diğer uzmanlar tarafından denetlenebilecek şekilde erişime açık olması gerektiğini belirtti.

NE OLMUŞTU?

Üzümcü, “OPCW laboratuvarlarındaki analizlerimiz, sarin gazı ya da sarin benzeri bir madde kullanıldığını gösteriyor. Daha detaylı laboratuvar analizleri sunulacak olsa da, şimdiye kadar ulaşılan analizler kesinlik arz ediyor” demişti.

OPCW İcra Konseyi toplantısının ilk gününde açıklanan raporda da;

➥ “Analiz sonuçları, kurbanların sarin gazı veya benzer bir madde yüzünden zehirlendiğini gösteriyor. Hastanede bulunan yedi yaralıdan daha alınan biyomedikal malzeme de OPCW’nin iki laboratuvarında incelendi. Sonuçlar bu yaralılarında da sarin veya benzer maddelerden zarar gördüğünü gösterdi” ifadelerine yer verilmişti. (Sputnik)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar