24 Nisan 2017 Pazartesi

Fransız-İsviçre ortaklığına sahip inşaat devi LafargeHolcim Group'ta IŞİD istifası | Akademi Dergisi

akademi dergisi, eric olsen, ışid, lefargeholcim group, Mehmet Fahri Sertkaya, Suriye,


Fransız-İsviçreli inşaat devi LafargeHolcim Group'ta IŞİD istifası... Şirketin CEO'su, Suriye'de faaliyetlerini sürdürmek için IŞİD dahil silahlı gruplarla müzakere ettikleri ortaya çıkınca görevini bıraktı.


Avrupa, faaliyetlerine devam etmek için IŞİD’e para ödediği ortaya çıkan inşaat devi LafargeHolcim Group’ta yaşanan skandalı konuşuyor. Dünya devi ortaklığın CEO’su Eric Olsen, ifşaatların ardından istifa etti.

Olsen görevini 15 Temmuz’da bırakacağını ifade ederken, yerine biri atanana kadar görevi geçici olarak Genel Başkan Beat Hess’in üstleneceği açıklandı. Olsen açıklamasında, istifa kararını Suriye meselesinden doğan ‘büyük gerginliği’ dindirmek amacıyla aldığını belirtti. Şirket Olsen’i yaşananlardan sorumlu tutmazken, CEO’nun rolünün ve skandala olası dahlinin ‘dikkatleri üzerine çektiğini’ belirtmekle yetindi.

NE OLMUŞTU?

Fransız Lafarge ve İsviçreli Holcim inşaat şirketlerinin oluşturduğu ortaklık LafargeHolcim Group’un, 2012-2014 arasında Suriye’deki faaliyetlerine devam edebilmek için IŞİD dahil Suriyeli silahlı gruplara para ödediği ortaya çıkmıştı. Fransız basınına göre şirket yetkilileri silahlı militanlara finansal yardımda bulunduklarını kabul ederken, şirket yetkilileri de Le Monde gazetesine Jalabiya’daki çimento fabrikasının güvenliğini sağlamak için ‘kabul edilemez anlaşmalarda’ bulunduklarını ifade etmişti. Bir yetkili, “Şimdi bakınca, fabrikanın işlemesi için gereken koşulların sağlanmasının kabul edilemez olduğunu görüyoruz” demişti.

Basına yansıyan bilgilere göre şirketin kamyonları, 2013’te bölgede faaliyetlerini yürütebilmek için teröristlerin kurduğu kontrol noktalarını geçmek zorundaydı. Bu sıkıntının ‘müzakereler sonucunda’ aşıldığı, hatta IŞİD’in şirkete geçiş serbestisi taşıyan sözde bir belge çıkarttığı ortaya çıkmıştı. Aynı şekilde ihtiyaç duyulan petrol, IŞİD’in kontrol ettiği rafinerilerden alınıyordu. Şirket, IŞİD’in bölgeyi 2014’te tamamen işgal etmesi üzerine ülkeyi terk etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar