27 Nisan 2017 Perşembe

Guardian: Örgütten kaçan IŞİD üyeleri Türkiye'de teslim oluyor | Akademi Dergisi

akademi dergisi, Mehmet Fahri Sertkaya, suriye, rakka, ışid, abd, fbı, guardian gazetesi, ırak, Terör Örgütü, suriye sorunu, Stefan Aristidou,


Guardian gazetesi özel haberinde IŞİD'in yabancı savaşçılarının topluca örgütten kaçtığını ve çoğunun Türkiye'de teslim olduklarını yazdı. Bunlar arasında iki İngiltere ve bir ABD vatandaşı da var. İngiliz Stefan Aristidou, ülkesine dönerse, ülke dışında terör örgütlerine katılıp çatışmalara girme suçlamasından müebbet hapisle cezalandırılabilir.

12 İngiliz Guardian gazetesi ''Halifelik' çökerken IŞİD'in yabancı savaşçıları topluca göç ediyor' başlıklı özel haberinde çok sayıda yabancı savaşçı ve IŞİD sempatizanının örgütü terk ederek Türkiye'ye girmeye çalıştığını yazdı.

"IŞİD'in Suriye ve Irak'ta tutunma kapasitesi çökerken çok sayıda yabancı geçtiğimiz haftalarda örgütten kaçtı, bunların çoğu sınırı geçmek isterken yakalandı. Ancak sayısı bilinmeyen bazıları yakalanmamayı başararak Türkiye'ye girdi" diye yazan gazetenin haberinde Türkiye'ye teslim olanlar arasında iki İngiltere ve 1 ABD vatandaşının da olduğu belirtildi.

'İKİ İNGİLTERE VE 1 ABD VATANDAŞI KİLİS'TE TESLİM OLDU'

Habere göre, Londra'nın kuzeyindeki Enfield'dan Stefan Aristidou, Aristidou'nun eşi ve ABD'nin Florida eyaletinden Kary Paul Kleman, 2 yıl boyunca IŞİD kontrolündeki bölgede yaşadıktan sonra geçen hafta Türk sınır polisine teslim oldu. 

20'li yaşlarının ortalarında olduğu sanılan İngiltere vatandaşı Arisitidou, Bangladeş asıllı İngiliz karısıyla birlikte, Kleman ise Suriyeli karısı ve iki Mısırlı kadın ile birlikte Kilis'te teslim oldu.

Suriye'ye savaşmak için değil oraya yerleşmek için gittiğini söyleyen ve IŞİD kontrolünde olan Rakka ile El Bab'ta yaşadığını kabul eden Aristidou, 2015'te Kıbrıs'a uçtuktan sonra ortadan kaybolmuştu.

Guardian'a konuşan komşuları onun ortadan kaybolmadan önce İslami kıyafetlerle giyinmeye başladığını da aktardı.

'ÜLKESİNE DÖNERSE MÜEBBET HAPİSLE CEZALANDIRILABİLİR'

İngiltere Dışişleri Sözcüsü "Türkiye'de gözaltına alınan Arisitidou hakkında Türk yetkililerle temas halindeyiz" açıklaması yaparken, Guardian, Aristidou ile birlikte gözaltına alınan kadının Türk yetkililerce serbest bırakıldığını ancak hala yargılanabileceğini belirtti. Türk savcıların Arsitidou ve ABD vatandaşı Kleman hakkında 7 buçuk ile 15 yıl arasında hapis cezası talep ettiği belirtildi.

Ancak Arisitidou, İngiltere'ye sınır dışı edilirse ülkedeki terörle mücadele yasasına göre, IŞİD için savaşmak suçlamasıyla müebbet hapisle cezalandırılabilir.

​FBI, ABD VATANDAŞI KLEMAN'IN DURUMUNU İNCELİYOR

Türkiye'de gözaltına alınan ABD vatandaşı Kleman ise ilk eşinden ayrıldıktan sonra Müslüman olmuş ve 2011'de Mısır'a taşınarak orada Mısırlı bir kadınla evlenmiş.

Bu evliliğin de bitmesinin ardından Dubai'ye taşınmış ve şimdiki karısı olan Suriyeli kadınla evlenmiş. Ailesinin aktarımına göre Kleman, Dubai'de bir okulda bilgi işlem uzmanı olarak çalışmış ve 3 çocuk sahibi olmuş.

Yine ailesinin açıklamasına göre, 2015 yazında eşi ve çocukları ile birlikte Suriye'ye insani yardım amacıyla giden Kleman, kısa süre sonra kendisinin oraya gitmesini sağlayan bilginin 'düzmece' olduğunu anlamış ve Türkiye'deki ABD'li yetkililerle iletişime geçerek ülkesine dönmek istediğini aktarmış.

Ailesi 1 buçuk yıl önce ABD Federal Soruşturma Bürosu'nu (FBI) endişe ettiklerini bildirdiklerini ve bir FBI yetkilisinin kendilerine Kleman'ın suç teşkil eden olaylara karışıp karışmadığını kontrol etmeleri gerektiğini söylediğini aktardı.

'YABANCI SAVAŞÇILAR ÜLKELERİNİN BÜYÜKELÇİLİKLERİNİ ARIYOR'

Guardian haberinde IŞİD içerisindeki kaynakların da örgüt içerisindeki yabancı savaşçı sayısının hızla azaldığını anlattığını ve özellikle IŞİD'in Suriye'deki kalesi Rakka'nın yanı sıra yabancı savaşçıların yoğun olarak yaşadığı Tabka'nın şimdi ABD destekli silahlı güçler tarafından baskı altına alındığını vurguladı. Avrupa ve Türkiye'deki yetkililerin, 2013'ten bu yana IŞİD'e katılmış olan çok sayıda yabancının, diplomatik temsilciliklerle temas kurarak Suriye'yi terk etme planları yaptığını anlatan gazete, IŞİD ideolojisine inanmaya devam eden bazı yabancı savaşçıların ise Türkiye üzerinden kaçak yollarla Avrupa'ya dönüp yeni saldırılar düzenlemeyi hedeflediklerini ifade etti.

'YAKLAŞIK 30 BİN YABANCI SURİYE'DE IŞİD'E KATILDI'

Gazetenin verilerine göre 2014 sonundan 2016 ortasına kadar tamamına yakını Türkiye üzerinden sayahat eden en az 250 yabancı IŞİD üyesi Avrupa'ya dönmeyi başardı.

"Türkiye ve diğer ülkeler önlemleri arttırsa da istihbarat yetkilileri bu yabancı savaşçıların kullandıkları kaçakçılık rotalarının bazılarının açık olduğuna inanıyor" diye yazan gazete "Yaklaşık 30.000 yabancının IŞİD'e katılmak için Suriye'ye gittiği tahmin ediliyor. ABD bunlardan 25 bininin çatışmalarda öldürüldüğünü düşünüyor. Yaklaşık 850 Britanyalı da IŞİD ya da diğer cihatçı örgütlere katıldı. Bunlardan yarısının İngiltere'ye geri döndüğü, 250'sinin ise öldürüldüğü düşünülüyor" ifadelerini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar